Cardul bate cash-ul – avantajele platilor cu cardul

Citeam zilele trecut un articol in Ziarul Financiar (Cum e mai bine sa platiti – cash sau cu cardul?), articol care m-a debusolat putin prin concluziille neobisnuite si chiar radicale (autorul intareste idea ca platile cu cardul la comercianti sunt dezavantajoase comparativ cu platile cash) si am simtit nevoie sa completez articolul cu mai multe informatii si fapte.

Asadar, care sunt avantajele platilor cu cardul la ATM?

1) In primul rand, comisionul ZERO – toate platile cu carduri in lei la magazine din Romania NU sunt comisionate de catre banci. Singurele exceptii ar putea fi platile unor produse cu preturi exprimate si facturate in valuta (de exemplu vacante sau bilete de avion) prin intermediul un carduri care au atasate conturi in lei (in acest caz unele banci percep comisioane de conversie valutara). Comisionul ZERO la plata produselor la comercianti este cu atat mai important, cu cat alternativa, adica retragerea banilor de la ATM este comisionata (aproape intotdeuna de catre banci). Asadar, de ce sa platesti un comision de retragere numerar, cand poti sa platesti direct cu cardul ?

2) Convenienta si siguranta – cazurile de furt a banilor de pe card sunt mult mai rar intalnite decat cazurile de furturi din buzunare (mai ales in aglomeratia din centrele comerciale)

3) Promotiile oferite de catre banci si/ sau de catre procesatorii de carduri (este important de vazut aceste promotii sunt destul de numeroase si ofera posibilitatea castigarii unor premii prin tragere la sorti).

4) Discounturile pe care posesorii de carduri le au la anumite categorii de comerciati – sunt binecunoscute programele de discounturi de tipul BONUS CARD, CARD AVANTAJ, STAR BT, PUNCT CARD, etc.

5) Campaniile de cash-back ale bancilor. Practic, in cadrul acestor campanii bancile returneaza clientilor (pentru a incuraja plata cu cardul) un procent din sumele pe care le cheltuiesc la cumparaturi (de regula acest procent este sub 1% din valoare achitata cu cardul). Practic, pe perioada acestor campanii, clientii NU doar ca nu platesc comision, ci primesc o mica parte din banii cheltuiti inapoi. Un exemplu este Banca Transilvania, care returneaza clientilor 0,3% din valoarea cumparaturilor achitate cu cardurile de credit.

De cealalta parte, plata cu cumparaturilor cu cardul are si cateva dezavantaje:

1) Creste valoarea medie a cosului de cumparaturi. Asa cum mentioneaza si Ziarul Financiar, o parte din clientii care achita cumparaturile cu cardul au tendinta de a cheltui mai mult de pe card, comparativ cu sumele cheltuite cash la o sesiune de cumparaturi.

2) Ce facem daca nu functioneaza cardul in momentul platii ? Da, este o temere legitima, intrucat va aparea o situatie stanjenitoare si noi vom fi nevoiti sa dam repede fuga la ATM dupa bani.

3) Nu sunt de neglijat nici riscurile de securitate. Desi, aceste riscuri sunt totusi, mai mici decat in cazul sumelor cash, in buzunar.

4) Magazinul nu are POS si nu pot plati cu cardul.

Asadar, avem o alegere mai complicata care tine cont de stilul fiecaruia de viata, de temeri vs dorinta de confort si convenienta. Totusi, avand in vedere avantajele si dezavantajelor ambelor metode de plata, noi credem ca plata cu cardul a cumparaturilor este o modalitate a viitorului si beneficiile acesteia depasesc posibilele riscuri si retineri.

Ca si concluzie avem si cateva sfaturi :

– Cardul poate fi utilizat si fara PIN, de aceea in cazul in care va pierdeti sau va este furat cardul, adresati-va de urgenta bancii emitente (aproape toate bancile pun la dispozitie si numere de telefon non-stop in acest sens)

– Urmariti promotiile si campaniile bancilor – pot aduce castiguri, dar mai ales discounturi la anumite magazine sau produse

– Urmariti-va, cel putin, o data pe luna extrasul de cont (daca nu il primiti prin posta, il puteti scoate din Internet Banking sau il puteti solicita cand mergeti la banca – foarte rar extrasul de cont este comisionat) – este important sa verificati ca nu au aparut operatiuni suspecte sau (mai ales) dublari ale tranzactiilor

Articole similare

Comentariul tau aici